آموزش شنا
آموزش شنا یکی از مهمترین آموزش هایی است که توصیه می شود، حتی کسانی که قصد شنا کردن را ندارند، نیز آموزش ببینند. آموزش شنا برای محافظت از جان خودتان، عزیزانتان و جلوگیری از غرق شدن حائز اهمیت است. زیرا امکان خطر در هر شرایطی وجود دارد.
چرا باید شنا را یاد بگیریم ؟
در نظر بگیرید برای تفریح به کنار رودخانه ای رفته اید و به طور اتفاقی و ناخواسته داخل آب می افتید. چه کسی شما را نجات می دهد؟ فرض کنید کودک شما یا عزیزان شما به طور اتفاقی داخل رودخانه افتادند، اگر شنا کردن را بلد نباشید چه می شود؟
حال در نظر بگیرید برای تفریحات تابستانی به دریا یا دریاچه ای رفته اید. امکان دارد موج دریا و شرایط جوی آب به هر دلیلی موجب شود که زیر پای شما و عزیزانتان را خالی کند و ناخواسته در عمق بیفتید. در این لحظه تفاوت شناگر حرفه ای و یک فرد عادی می تواند به قیمت مرگ و زندگی خودتان و عزیزانتان تمام شود. به نظر شما آموزش شنا ضروری نیست؟
علاوه بر تمام این مسائل، شنا یکی از بهترین ورزش هایی می باشد که به سلامت قلب و عروق و بهبود متابولیسم بدن کمک قابل ملاحظه ای می نماید.
چرا بسیاری از افراد از آب می ترسند ؟
انسان به دلیل ساختار تنفسی و طبیعت خود با شرایطی که در خشکی دارد، خو گرفته است. اصلی ترین عواملی که موجب ترس از آب می شود را به اختصار بیان می نماییم.
- عدم تنفس در آب
- فرو رفتن در آب و عدم تعادل به دلیل بی وزنی
- تماس یکسره آب با گوش و دماغ
- ترس از خفگی و غرق شدن
آموزش شنا برای مبتدیان
آموزش شنا برای مبتدیان به صورت خیلی پایه ای تر ارائه می گردد. ابتدا باید عواملی که باعث کناره گیری فرد از آب و ترس وی می شود را از بین برد.
گام اول در آموزش شنا
- ابتدا می بایست شرایطی را تجربه نمایید که کم کم ترس شما را از آب کاهش دهد. برای این کار می بایست مراحل زیر را تمرین نمایید.
- با توجه به تناسب قد فرد کودک یا بزرگسال، شرایطی را ترتیب داد، تا پای فرد به کف استخر برسد. به طوری که سر فرد از آب بیرون باشد. بعد از ایجاد شرایط مناسب فرد مبتدی در آب قدم بزند . این قدم زدن اول می تواند با کمک لبه استخر و یا فرد دیگر باشد. بعد از آن باید کم کم بتواند بدون کمک در آب راه برود و تعادل خود را حفظ نماید.
- حال می بایست قرار گرفتن سر درون آب را تمرین کرد. اگر مبتدی از خیس شدن داخل بینی و چشم و گوش هراسان است. برای دفعات اول اجازه می دهیم که فرد با عینک شنا، دماغ گیر و گوش گیر، نفس خود را حبس کند و سرش را به داخل آب ببرد. این عمل به گونه ای انجام گیرد که فرد زانوهای خود را خم کند و دست خود را از کنار استخر رها کند و آرام به پایین برود.
- یکی از تمرین های موثر این است که یک سوت به فرد بدهیم . فرد باید درون آب سوت بزند. بعد از انجام آن به فرد مبتدی می گوییم که در آب فوت کند. انجام این تمرین کمک می نماید تا فرد تنفس خود را درون آب مدیریت کند.
- بعد از انجام این تمرین سوت را به داخل آب می اندازیم و به مبتدی می گوییم که آن را بیاورد. فرد تا این مرحله باید در بردن سر خود در آب و فوت کردن در آن مهارت یابد.
- در جایی که پاهایتان به کف استخر برسد بایستید. این تمرین بسیار کاربردی است دقت نمایید. فرض کنید پای شما برای لحظاتی فلج یا قطع شده است. برای درک بهتر می توانید پاهای خود را خم کنید. به هیچ وجه از پاهای خود استفاده نکنید. حال برای نفس گیری و بالا آمدن خود روی آب تلاش نمایید. از دستان خود استفاده نمایید تا بتوانید نفس گیری کنید. به محض خسته شدن به راحتی می توانید پاهای خود را از حالت خم خارج نمایید و به راحتی بایستید.
گام دوم در آموزش شنا
- بعد از برطرف سازی ترس فرد از آب، گام دوم در آموزش شنا، غوطه وری و شناوری در آب است.
- برای این کار می توانید دست خود را از لبه های استخر بگیرید. بدن خود را درون آب به گونه ای قرار دهید که حالت افقی داشته باشد. این کار را هم پشت به کمر و هم بر روی شکم تمرین کنید.
- با استفاده از تخته شنا می توانید دست ها و سر خود را بالا نگه دارید . بدن خود را در راستایی کشیده قرار دهید. پاهای چپ و راست خود را در راستایی افقی و با خم شدن کمی از زانو به طور یکی در میان، به بالا و پایین ببرید.
- خوابیدن روی آب یکی از مهمترین مواردی است که نشان می دهد مهارت شما برای شناوری در آب چقدر است. برای این کار باید سینه و شکم خود را بالا نگه دارید و همزمان دست و پاهای شما در حرکت باشد. سر را به عقب نگه می داریم. این حرکت تنفس راحت تری دارد. چون بینی شما بیرون از آب است.
گام سوم در آموزش شنا
- بعد از مهارت کافی فرد برای شناوری و غوطه ور ماندن در آب، حال به آموزش تکنیک ها و انواع شنا می پردازیم.
آموزش شنا کرال سینه
اولین نوع شنا که معمولا به مبتدیان آموزش داده می شود، شنای کرال سینه است. زیرا یادگیری آن راحت تر از بقیه انواع شنا می باشد. کرال سینه به شنای مادر نیز معروف شده است.
در شنا کرال سینه بدن می بایست در حالت افقی به موازات سطح آب قرار گیرد. دست ها به طور یکی در میان از طرفین بدن یک دایره کامل را دور می زنند. در نظر داشته باشید که آرنج ها می بایست خم شوند.
ابتدا یکی از دست ها مثلا راست را از کناره بدن به عقب و بالا می آوریم و به جلو پرتاپ می نماییم. دست مخالف نیز کامل کننده حرکت دست دیگر می شود. به طوری که دست راست وقتی جلو است دست چپ عقب می باشد. در آموزش شنا کرال سینه پاها نیز یکی در میان بالا و پایین می روند.
آموزش شنا قورباغه
آموزش شنا قورباغه یکی از رایج ترین انواع شنا می باشد. در این نوع شنا دست ها به طور همزمان در راستایی مستقیم از جلو به طرفین باز می شوند. پاها نیز بلافاصله بعد از انجام حرکت دست ، به طور همزمان مانند پاهای قورباغه خم می شوند. باز شدن پاها و خم شدن زانو ها و در آخر رسیدن پاها به یکدیگر منجر به جلو بردن فرد می شود.
آموزش شنا کرال پشت
آموزش شنا کرال پشت مانند کرال سینه است با این تفاوت که صورت رو به آسمان است. حرکت پاها نیز به صورت ضربدری می باشد. حرکت لگن ، تنه و چرخش مناسب آنها در آب موجب شکافتن آب می شود. اجرای درست این تکنیک موجب تسریع حرکت شناگر می شود. درست است که تنفس در این نوع شنا راحت است. ولی فرد نمی داند که به کدام سمت می رود. زیرا قادر به دیدن پشت سر خود نمی باشد.
آموزش شنا پروانه
آموزش شنا پروانه یکی از پیچیده ترین و زیبا ترین تکنیک های شنا است. این نوع شنا معمولا در آموزش شنای پیشرفته و در آخرین مراحل یادگیری آموزش داده می شود. حرکت دست ها از کنار بدن به طور همزمان رو به عقب و بالا می روند و رو به جلو فرود می آیند. و دوباره این حرکت تکرار می شود. حرکت پاها در شنا پروانه مانند موج مکزیکی می ماند. به گونه ای که انگار موج مکزیکی از وسط بدن فرد به سمت پاها خارج می گردد.
آموزش شنا
در این قسمت سعی داریم که به طور عملی به شما نشان دهیم که هر یک از انواع شنا به چه صورت انجام می گیرد. این فیلم آموزشی انواع شناهای اصلی و فرعی را به تصویر می کشد. در این آموزش به ترتیب آموزش کرال سینه، قورباغه، پروانه و کرال پشت را انجام می دهد.